Badgewerking
 
hoe werkt het
Een stappenplan van A tot Z.
 
Waar behaal ik mijn badge?
Per tak valt er een badge te behalen. Deze worden hoofdzakelijk verkregen tijdens de activiteiten. Enkel de Teervoet en 2e klas Teervoet zijn niet te behalen tijdens de activiteiten. Deze badges worden afgenomen op geplande weekends of op kamp.

Ben je enthousiast om voor een interessebadge te gaan? Vraag gerust wat informatie aan Secretarisvogel of Kauw. Enkel zij kunnen deze dit jaar afnemen.

Hoe kan ik deze kopen?
Om te bewijzen dat je een badge hebt behaald, krijg je van de verantwoordelijke leiding een kaartje mee. Enkel en alleen met dit kaartje kan je nu je badge kopen in onze FOS-shop

In onze shop kan je ook andere badges kopen waar je niks voor moet doen, ga dus zeker eens langs om rond te snuisteren.
bevers
Een bever knaagt het best met twee tanden. In een bevertak wordt de kennis van een aantal vaardigheden dan ook beloond met een bevertand.
 
bevertand

Als bever leer je de wijde wereld van scouting kennen. Via de bevertand komen onze jongste kinderen voor het eerst in aanraking met zelfstandigheid, samenwerking en creativiteit.
 

werking

Voor elk kindje hebben we een tekening van een bever, waarop zijn/haar foto wordt geplakt.
In de staart van de bever is een taartdiagram terug te vinden met 8 stukken. Wanneer de bevertjes een volledig taartje hebben, verdienen ze hun bevertand in een mooie ceremonie. Dit gebeurt tijdens de activiteiten.
 

badge

De bevertand is een schouderlintje dat ze aan hun linkerschouder mogen hangen.

welpen
De welpen moeten het vertrouwen verdienen van Akela, Bagheera en hun nest. Hiervoor kunnen ze in het eerste jaar de welpenbelofte afleggen, de andere jaren worden aangevuld met welpenbadges.
 
welpenbelofte
Onze welpen leven samen in een nest volgens het Junglebook verhaal. Om in zo'n nest te mogen functioneren wordt de welpenbelofte afgelegd. Met de belofte zegt de welp zijn/haar best te doen om zich aan de welpen wet te houden en andere kinderen te helpen waar het kan.
Dit is een geheime ceremonie die wordt gehouden voor de eerstejaars welpen op kamp.

badge
De belofte-badge is een welp en dient boven de linker borstzak te hangen.





welpenbadges
Welpenbadges bieden de welpen de kans om hun interessegebieden verder te ontwikkelen en om spelenderwijs bruikbare zaken bij te leren. Ze ontwikkelen hun handigheid en zetten zich hard in om een doel op hun maat te bereiken.
Elke welp is anders en heeft eigen talenten en interesses. Een badge is een bevestiging van een talent, het is leuk om er één te verdienen, maar het mag geen statussymbool worden.

Deze vaardigheden worden getoetst doorheen het jaar op de activiteiten. Voor meer informatie over de specifieke verreisten kan je op de FOS-site terecht!

badge
Iedere vaardigheid heeft een eigen badge. Deze zien eruit als een rode driehoek met een symbooltje in. We hangen deze badges op onze rechter mouw onder het kenteken van de Menapiërs.
wolven
De wolven kunnen voor het eerst eens proeven van het echte werk. Na een wolvenjaar is een sjorring geen mysterie meer, valt het kooktalent niet te onderscheiden van grootmoeder en zijn de gevaren van vuur uitgeblust!
 
De zilveren wolf
De zilveren wolf is een voorbereiding en eerste aanraking met de Teervoet. Bepaalde basistechnieken komen aan bod. Op deze manier beginnen onze toekomstige scouts en gidsen interesse op te wekken voor wat nog komen zal!

Werking
Doorheen het jaar worden enkele activiteiten toegewijd aan deze technieken. Hierbij verkennen de wolven de verschillende vaardigheden in kleine groepjes. De leiding legt alles van kop tot teen uit zodat de wolven zelf hun eerste stapjes kunnen zetten in een techniek. Per techniek die een wolf onder de knie heeft krijgt hij/zij een kleurkenmerk op het hemd. Wanneer alle/voldoende kenmerken zijn behaald, krijgen ze hun 'zilveren wolf'. Het behalen van de badge kan zowel door eerste als tweedejaars wolven gebeuren.

badge
Wanneer ze alle technieken van de wolventak onder de knie hebben, behalen ze 'de zilveren wolf', dit is een kenteken die ze dan ook op hun uniform mogen bevestigen naast de welpenbelofte.
jongverkenners
Als scout/gids zijn bepaalde basisvaardigheden een noodzaak. Een tent opzetten, een vuur maken of een contructie sjorren wordt aanzien als normaal. Tijdens het jaar werken de JVG's samen aan hun technieken. De laatstejaars krijgen op kamp de kans om de befaamde 'teervoet' af te leggen.
 
Teervoet
De teervoet is een verzameling van basisvaardigheden die te maken hebben met scouting. Heel wat thema's komen aan bod: wet en belofte, EHBO, vuren, pionieren, verkeersveiligheid, communicatie, knopen, natuur, ... 

Met de Menapiërs hebben we een eigen Teervoet-boekje, dit boekje dient gebruikt te worden om de badge te behalen. Heb je liever een papieren versie vast, we hebben deze in de scouts!

werking
Tijdens het jaar zijn er meerdere activiteiten waar de nodige technieken worden aangeleerd. Jongverkenners kunnen hier oefenen en vragen stellen waar nodig. Als tweede jaar JVG krijg je de kans om op zomerkamp je Teervoet af te leggen. Anders dan de 'zilveren wolf' worden hier wel wat eisen gesteld.

badge
Als bewijs van je basis kennis als scouts/gids ontvang je de Teervoet-badge. Dit is een respectabele badge die we dragen op de linker mouw onder het kenteken van FOS Open Scouting.

verkenners
Teervoet behaald en zin in meer? Bij de verkenners kan je jouw eigen interesses ontplooien en je focussen op wat je zelf wil!
 
Interessebadges

Bij de verkennertak geven we de verkenners de kans om zichzelf te ontplooien via interessebadges.
Deze badges zijn te behalen in verscheidene domeinen. Gepassioneerd door zwemmen, astronomie of eerder computertechniek? Geen probleem, voor elk is er wat wils! Meer informatie en de vereisten over alle 64 de badges op de FOS-site! Deze badges komen tijdens de verkenneractiviteiten aan bod, maar mogen ook afgelegd worden door anderen (mits in bezit van de Teervoet)!

Het behalen van een interessebadge kan dit jaar enkel gebeuren via Secretarisvogel of Kauw. Spreek hen aan voor meer informatie!
 

badges

Deze badges worden met trots gedragen op de rechter mouw onder het kenteken van de Menapiërs.

pioniers
Welkom in onze nieuwe tak! De naam zegt het zelf: pionieren! De pioniers verkennen doorheen het jaar de kunst en de voordelen van nieuwe technieken. Wie wil kan op kamp ook zijn/haar 2e klas Teervoet behalen.
 
2e klas teervoet
Een nieuwe badge die sinds kort zijn introductie heeft gemaakt in onze scouts. Met de 2e klas Teervoet willen we mensen die gebeten zijn door technieken net die extra uitdaging geven. Weet jij hoe je een vuur aansteeks zonder lucifer? Ooit al eens een vlaggenmast in elkaar willen steken? Benieuwd hoe hartmassage correct wordt uitgevoerd?

Met de Menapiërs hebben we een eigen 2e klas Teervoet-boekje, dit boekje dient gebruikt te worden om de badge te behalen.

Werking
Doorheen het jaar nemen de pioniers samen met hun leiding enkele nieuwe technieken onder de loep. Veel training zal nodig zijn, want deze badge is enkel voor de scouts en gidsen in hart en nieren! Tijdens het zomerkamp kunnen de pioniers die willen een poging wagen om deze badge te behalen. Iedereen kan deze badge behalen (mits in bezit van de Teervoet) op een georganiseerd moment.

Badge
De badge is een uitbreiding op de Teervoet en wordt er dan ook naast gehangen!

seniors
Alle badges behaald, maar nog geen idee hoe je het best een groep kinderen animeert als leiding? Geen paniek ook via FOS Open Scouting kunnen er enkele badges behaald worden. Zo krijgen de seniors een opleiding tot Animator!
 
Animator
Voor deze badge ga je buiten de muren van onze scouts moeten treden en op cursus gaan! Hier ontdek je een nieuwe wereld vol spel en plezier. Dat gebeurt onder het toeziend oog van instructeurs met bakken ervaring in het maken, uitleggen en begeleiden van spelen. Je zet jouw eerste stappen als volwaardige leiding en daar komt best wat bij kijken.
Tijdens de cursus leer je over de leefwereld van, communicatie met en activiteiten voor kinderen en jongeren. Daarnaast zoomen we in op zorgzaamheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Bovenal staat uiteraard spelplezier centraal.

Werking
Tijdens de Cursus Animator werken we aan 7 competenties:
kinderen en jongeren begeleiden, activiteiten organiseren, over zichzelf reflecteren als animator, de veiligheid van kinderen en jongeren waarborgen, respectvol handelen, samenwerken en enthousiasmeren.

Jouw groeipad schrijf je neer in je persoonlijk trajectboekje. Dat krijg je bij de start van de cursus.

De Cursus Animator bestaat uit twee delen: 50 uur cursus volgen + 50 uur stage lopen. De cursus volg je bij FOS Open Scouting en stage loop je in je bij ons in de eenheid.

badge

Bij het voltooien van de curus en de stage ontvang je de badge van Animator. Daarnaast krijg je ook een officieel diploma van de Vlaamse Overheid als erkend animator.